Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd
19 Oktober Vogeltrek

IMAG0191 IMAG0192
De Jeugd telt mee

Op 19 oktober staan er 9 jongens en 4 meisjes welgemutst op de grote parkeerplaats. Ze zijn gespannen want we gaan vandaag trekvogels tellen. In ieder geval is het mooi weer, maar betekent dat ook dat er veel trekvogels zijn? We beginnen met een introductie in de mobiele bioscoop van Bart Gras. Hij heeft een aflevering van "het klokhuis" op zijn laptop over vogeltrek. De kinderen zijn erg enthousiast als ze leren dat we tegenwoordig vogels over de hele wereld kunnen volgen. Met speciale zenders kunnen we volgen waar een vogel op trek naar toegaat en welke route die neemt.
Het wordt tijd om het veld in te gaan. Er zijn 5 groepjes en elk groepje moet op 1 bepaalde trekvogel letten, want die moeten geteld worden. De spreeuw, de kolgans, de kievit, de houtduif en de vink hopen we allemaal te zien tijdens hun trek. Maar hoe moeten de kinderen die herkennen als ze hoog in de lucht te zien zijn. Daarvoor hebben ze een venster mee:
trek
Door het midden kunnen ze naar de lucht kijken en om het venster staan de silhouetten van de vogels waar ze op moeten letten. Ze nemen hun taak erg serieus en speuren de lucht goed af. Als het wat verder weg is vragen ze hulp aan de begeleiders (Koos, Hermien, Bart en Bart). De lucht zit vol met trekkende vogels en we maken een wandeling langs beekdal, via Brobbelbies telpost zuid en dan weer Villa del Arto terug. Op de telpost zuid zijn de kinderen erg onder de indruk van Jan en Gerard die allebei 4 tellers vasthouden. Het is zo druk met trekvogels dat ze het nauwelijks kunnen bijhouden. We laten hun verder met rust en gaan weer verder.
Bart Gevers geeft enthousiast uitleg over de gallen die de kinderen overal hebben gevonden. We zien in het midden van een gal op een eikenblad een vliegje zitten. Iedereen is muisstil. De Vogelwacht Uden is echt meer dan vogels alleen. We gaan weer verder en zien nog overtrekkende kolganzen in een groep van 24. De houtduiven trekken langs de bosranden en er zijn erg veel vinken in de lucht. Na al dat tellen komen we op de parkeerplaats aan. De ouders staan al nieuwsgierig de kinderen op te wachten. Tijd voor de einduitslag. De ganzen zijn met 88 stuks in de minderheid en de koploper zijn de kieviten met 189 stuks. Later blijkt dat deze dag op de telpost Brobbelbies Noord alle telrecords zijn gesneuveld. Daar werden die dag maar liefst 68141 vogels geteld. En dan heeft de jeugd met maar 5 soorten en 2 uur de tijd met 630 vogels toch een fantastische bijdrage gedaan. De jeugd telt mee!

IMAG0193 IMAG0195