Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
De maand oktober is wel de maand van de Vogeltrek. Natuurlijk wilde we als jeugdvogelwacht hier meer van weten.
Bart liet vooraf een filmpje zien van klokhuis met als onderwerp Vogeltrek! Hoe trekken vogels, hoe weten we al zoveel over de vogeltrek (door het zenderen van vogels) werd mooi verteld in dit filmpje.
IMG 1058

Onze groep van 19 jeugdleden zijn in 4 groepen ingedeeld;

- Meisjes groep
- Uden-Zuid groep
- Volkel/Odiliapeel groep
- Zeeland groep

Ieder groepje kreeg een aantal opdrachten en een begeleider mee. Al snel gingen we op pad.
IMG 1093 
De opdrachten begonnen met het klaarmaken van de grote reis; Voedsel zoeken (zoek 20 verschillende dingen die vogels eten. Van eikels, bessen, zaden en gras werd er verzameld. Vervolgens natuurlijk het verenpak wat er goed uit moet zien. (Zoek veren van 3 verschillende vogels).
IMG 1079

Vervolgens kwamen er vragen hoe vogels hun weg naar het zuiden vinden; kompas, sterren en maan, herkenningspunten in het landschap werden genoemd.
IMG 1074 IMG 1089
Natuurlijk moet er onderweg ook bijgetankt worden. Wij deden dit met de gebruikelijke koeken die uitgedeeld werden. Onderweg zagen we veel paddenstoelen en zelfs nog zonnedauw, een vleesetend plantje.
IMG 1083 IMG 1085


IMG 1078 IMG 1086Van papier werden er diverse vliegtuigjes gevouwen, hierbij werd vooral gekeken welke het beste vloog.. Welke vogels zullen tijdens de trek vooral flapperen met de vleugels en welke wachten tot er thermiek komt (warme lucht opstijgt).  Waarom maken ganzen geluid als ze in een V vliegen en welke gevaren komen ze allemaal tegen. Hietr gingen allerlei vragen over.
IMG 1090 IMG 1092
Bij een Steenuilenkast zijn we even gestopt, de Steenuil liet zich met zijn gele ogen hier mooi zien door de telescoop! Het was weer een prachtige ochtend waarbij we heerlijk gestruind hebben door de Maashorst.
IMG 1073