Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Vogeltrek

In twee groepen vertrekken we richting trektelpost. Zo’n trektelpost is een plaats een aantal vogelwachters alle vogels tellen die voorbij vliegen. Bij mooi weer staan er al gauw twintig bij vogelaars bij elkaar, maar bij slecht weer zijn het er niet meer dan drie. Het weer valt vandaag mee: het is droog en niet al te koud.

 

Honderden vogels

Vogeltrek blijft iets bijzonders. Dat veel vogels helemaal naar Zuid-Europa of Afrika vliegen, is op zich al ongelooflijk, maar dat je gewoon met je eigen ogen kunt zien is verbazingwekkend. Na ongeveer een kwartiertje tellen op een willekeurige open plek tellen we zo een paar honderd vogels. Hoe veel trekvogels moeten er in totaal wel niet zijn?

 

Jaarvogels

Nu is het natuurlijk de vraag wanneer een trekvogel een trekvogel is. JeugdVogelwachters komen met slimme verklaringen: als vogels wegtrekken omdat er geen eten meer is, dan moeten het vaak insecteneters zijn. Klopt, maar er zijn nog steeds veel uitzonderingen. Ook heb je trekvogels die zowel in de zomer als winter in Nederland zijn. Onze merels trekken bijvoorbeeld naar het zuiden, terwijl we hier merels uit het noorden (Scandinavië en zo) zitten. Die vogels uit het noorden schijnen wel wat groter te zijn. Want hoe groter je bent hoe meer inhoud je hebt ten opzichte van rand. Maak maar eens drie gelijke bolletjes en maak van twee bolletjes één. Je hebt nu één klein en één groot bolletje. Maar het grote bolletje ziet er niet dubbel zo groot uit, terwijl er wel dubbel zo veel klei in zit.

 

Keep

Ondertussen loopt de groep door naar de telpost. Een flink eind lopen, maar onderweg zien we honderden kieviten.

We komen zelfs een keep tegen, deze vogel is eigenlijk de vink van het noorden. Je komt hem alleen tijdens de winter in Nederland tegen en niet eens elk jaar. 

 

Telpost

Op de telpost is het behoorlijk druk. Met heuse telmachientjes wordt bijgehouden welke vogels precies overvliegen. Soms ziet dat er heel spectaculair uit, maar vandaag valt het tegen. Er vliegen superweinig vogels over. Nee, het is niet gemakkelijk te voorspellen of er op welke dagen er veel en weinig vogeltrek is. Net als met het weer. Ondanks de voorspelling bleef het de hele ochtend droog.

 

 

Jaarvogels

Spreeuw                                677
Houtduif                                 55
Vink                                        35
Buizerd                                  1
Gaai                                       1
Graspieper                            4
Veldleeuwerik                        30
Pimpelmees                          1
Kuifmees                                1
Staartmees                            1
Merel                                       1
Koolmees                               1
Zwarte kraai                            12
Kievit                                       231
Grote bonte specht                1
Boomkruiper                           1
Kneu                                        1

 

Wintergasten/doortrekkers

Koperwiek                              11
Keep                                       2