Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Waterdieren

Met deze laatste activiteit voor dit seizoen hadden we geluk met het weer. De voorspellingen waren somber (veel regen), maar gelukkig bleef het droog..
Tenminste vanuit de lucht,want onze activiteit was waterdieren.
Voor deze activiteit hadden we Rien Kersen (bioloog) uitgenodigd. Rien is een pas gepensioneerde biologie leraar en kan uitbundig vertellen over de natuur. 
DSCF3369
voordat we de waterdieren gingen zoeken, vroeg Rien de voor- en nadelen om een waterdier te zijn. Maar ook wat we zowel kunnen verwachten en hoe we te werk moeten gaan. Natuurlijk eerst een emmer water klaar zetten (met helder water) en dan gaan zoeken. Rustig met de scheppen in het water bewegen, waarbij we moesten proberen zo min mogelijk modder erbij te scheppen. Het meeste kans maakten we in de buurt van waterplanten.
Diverse scheppen hadden we beschikbaar, van erg lange met een grof net, tot kleine met een fijn netje. Een metalen vergiet werkte ook perfect, vrijwel direct zag je of er wat gevangen was.
DSCF3374

DSCF3375 DSCF3378
DSCF3384 DSCF3385
 DSCF3390
Iedereen was erg enthousiast, van diverse kanten werd er geroepen...ik heb een kever...een salamander...een kikkervis...JA een vis...
Het water liep bij sommige bijna in de laars..
DSCF3393
Na een uurtje vissen, gingen we het resultaat bekijken. De eerste vangst was toch wel erg bijzonder, een geelgerande waterkever. Dit is een vrij grote roofkever, die volgens Rien zelfs goed kan bijten (vandaar ook roofkever). Deze kever eet andere waterdieren zoals kikkervisjes.
DSCF3436

DSCF3440 
DSCF3400 DSCF3409
De kleine kikkertjes bleken padden te zijn. Ook diverse kleine waterkevers zaten er bij de vangsten bij. Rien vertelde dat de een jonge Geelgerande waterkever er heel anders uitziet dan een volwassen exemplaar. Deze ondergaat net zoals kikkers en vlinders een gedaanteverwisseling aan. 
DSCF3402
Ook enkele jonge Salamander hebben we gevonden;
DSCF3424
Maar ook een kokerjuffer en larven van een libelle;
DSCF3427 DSCF3426
Een ieder die een vis had gevangen was er blij mee, echter Rien vond de vangst wel minder goed. Het bleken namelijk Zonnebaarzen te zijn, dit zijn vissen die niet in onze natuur thuis horen, maar in tuinvijvers en aquariums.
Deze vissen doen het erg goed in een vijver thuis, waarbij er soms teveel zijn. Helaas worden de vissen dan uitgezet in de natuur. Hier hebben ze weinig vijanden, maar wel veel voedsel. Ze eten nl. alles, zoals salamanders, kikkervisjes en alle waterdieren. In waters waarbij Zonnebaarzen te vinden zijn, is er bijna geen overig waterleven meer. 
DSCF3448 DSCF3452
DSCF3460
Na al het moois uit deze poel, hebben we het meeste teruggezet. Natuurlijk niet de Zonnebaarzen, die gaan naar huis in een vijver waar ze thuishoren.

De 2e poel die we wilde bezoeken was een meer kwetsbare poel. Hier staan vele zeldzame waterplanten aan de kant, o.a. zonnedauw. Vandaar dat we maar met een klein groepje voorzichtig mochten vissen.
DSCF3466 
DSCF3472
Diverse kleine waterkevers hadden we gevangen, waarvan toch wel een erg bijzondere..een albino bootsmannetje;
DSCF3482 
DSCF3496 DSCF3489
Maar ook een Pad werd er gevonden. Het verschil met een kikker is; Een pad heeft wratjes, geen zwemvliezen en kruipt ipv het springen van een kikker;
DSCF3503 
DSCF3506
Ook deze waterdieren werden natuurlijk weer teruggezet.
DSCF3507
Na het eten van de lekkere koeken zijn we weer terug gegaan naar de parkeerplaats.

© Vogelwacht Uden e.o.