Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd

Waterdieren


Een gek idee: JeugdVOGELwacht op zoek naar WATERbeesten. Maar ja, in de natuur heeft alles met elkaar te maken. Nog even wachten en dan kan de nieuwe waterwereld open. De groep start in het bos. In alle rust wordt de poel benaderd. "Dan schrikken de amfibieën niet zo."


Een eerste schep levert meteen een hoop beesten op. "Erg mooi, maar wat is eigenlijk?"


Er zijn verschillende soorten salamanders die hier voorkomen. De eerste scheppen leveren alleen Kleine Watersalamanders op, later worden ook Alpenwatersalamanders gevonden.

Kleine watersalamander
Te herkennen aan een gevlekte buik
Mannetje: heeft een mooie grote kam
Vrouwtje: heeft geen kam
Meer plaatjes op:

www.ravon.nl

Alpenwatersalamander
Te herkennen aan een ongevlekte oranje buik
Mannetje: heeft een kleine kam
Vrouwtje: heeft geen kam
Meer plaatjes op:

www.ravon.nl


Even later staat begeleider Leo in de schijnwerpers. In een poging amfibieën te vinden glijdt hij uit. In een sierlijke boog belandt Leo in het water. De val was niet erg moeilijk, het water uitstappen wel.


Na de bospoel wordt een aantal pas aangelegde poelen bezocht. Het terrein is nogal lastig begaanbaar, overal liggen sloten. Springen dus. Op Leo na dan, die is toch al nat. In de pas aangelegde poelen zijn minder salamanders te vinden. Maar... ze zijn er wel!


Plotseling wordt een bijzondere Pad gevonden. Een Rugstreeppad! Dit kleine diertje is zeldzaam en wordt via verschillende Internationale wetten beschermd.


Als de Rugstreeppad wegzwemt eindigt ook een geslaagde activiteit.

Neem voor meer informatie contact op met Stijn van Gils (coördinator JeugdVogelwacht): 06-44744883