Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
jeugd
Watervogels (Hofmansplassen)

Wat er zit op en rond 't water

Op 19 april staan de watervogels op het programma. Daarvoor hebben we veel water nodig. In het gebied waar de jeugdvogelwacht actief is zit dat bij het Hemelrijk en bij de Hoffmans plassen. We verzamelen daarom bij de Nistelrooijsebaan, een van de ingangen naar de Hoffmans plassen. Het is mooi weer en we hebben 2 telescopen bij ons. Telescopen zijn vandaag erg handig want de plassen zijn erg groot en zonder telescoop zie je alleen maar een dobberend puntje op het water.
JeugdVogelwachtWatervogels 002 JeugdVogelwachtWatervogels 006
De Hoffmans plassen zijn ontstaan door zandwinning. Het zand wordt bijvoorbeeld gebruikt in de bouw en als het zand verdwijnt verschijnt het water. Het zand wordt op vrachtwagens geladen op 1 punt. Daar zien we wel 100 zwaluwen. Het zijn oeverzwaluwen. Deze vogel maakt zijn nest door een gat in zand te graven en aan het eind zit dan zijn nest. De zwaluwen hebben deze keer gekozen voor het zand bij het laadpunt van de vrachtwagens. Jammer want daar kunnen ze niet blijven.
 
We lopen verder en ineens horen we een vogel zingen. Een soort rateltje is het. Het blijkt een braamsluiper te zijn. Deze vogel heeft het water niet nodig. Hij zit toevallig in de bramen rondom de plassen.
We stellen de telescopen op om over de eerste plas te turen. We zien dan de meerkoeten , aalscholvers, futen, wilde eenden en grote canadese ganzen. Ze dobberen op het water of (zoals de aalscholvers) zitten op de pijpen die het zand afvoeren.

Dan lopen we verder en komen bij een fantastisch grote hoop zand. Die moet natuurlijk beklommen worden. Vorig jaar hebben hier de oeverzwaluwen in gezeten, maar je ziet nu ook dat de vogels niet altijd op precies dezelfde plek terug komen.
JeugdVogelwachtWatervogels 010 JeugdVogelwachtWatervogels 008
In het riet horen we een vogel de hele tijd doorzingen. Dat is een kleine karekiet. Je ziet hem bijna niet, maar je hoort hem heel goed. Hij houdt zich vast aan een rietstengel als hij aan het zingen is. Dan wuift hij een beetje met de wind mee. Lekker hoor als je al schommelend een leuk deuntje kunt zingen.
In de andere plas zit een stukje zand dat langzaam het water inloopt. Hier zitten vaak scholeksters of kleine plevieren te zoeken naar eten. We willen wel eens weten wat die hier te eten vinden. Met stokjes pieren we in de bodem. We vinden een slakje en een soort worm. Dat eten de vogels dus op.
JeugdVogelwachtWatervogels 004 JeugdVogelwachtWatervogels 005
We speuren met de telescoop het landje in de 2e plas af. We hebben geluk. Er zit een kleine plevier. Als je goed kijkt zie je een geel ringetje rond zijn oog. De hele tijd rent ie over het strandje en prikt af en toe met zijn snavel in de bodem. Hij zoekt dan naar voer zoals wij net deden met stokjes.
JeugdVogelwachtWatervogels 009 JeugdVogelwachtWatervogels 011
Dat maakt hongerig, dus het is tijd voor de koeken die Hermien heeft meegebracht. Na de koeken zegt Bart dat er iets mist bi de Hoffmans plassen. Als je naar vogels wilt kijken is het belangrijk dat de vogel niet wegvliegen, omdat ze ons zien. Daarvoor is een schuilplekje nodig waar je achter kunt zitten om naar de vogels te kijken. We gaan met zijn allen een schuilscherm maken van materiaal dat er al ligt. Na een tijdje werken staat er een mooi schermpje dat we plechtig openen.
JeugdVogelwachtWatervogels 016

Na al dat werk zijn we moe maar voldaan en gaan we weer op weg naar de parkeerplaats waar de ouders de kinderen op komen halen. Op de terugweg horen we ineens een rauwe roep, Het is een fuut. We zetten snel de telescoop op. Daan valt zowat achterover van die enorme fuut in de telescoop. Elk veertje van de fuut is te zien. Hij heeft een hele mooie kuif rondom zijn kop.
Om half twaalf is het jammer genoeg alweer einde van een mooie ochtend jeugdvogelwacht.