Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij
tr1ktellen

week 2 (04 aug - 10 aug)

04-08-2014

Maandag, nauwelijks wind die vooral uit het zuidwesten komt, half bewolkt met veel variatie in de opklaringen en maximaal 26 ˚C. Het is rustig in de lucht, een vroege vlinder komt al voor 8 uur langs, het uur daarna is er een Witgat die langskomt en wat trek van Gele Kwikstaarten. De rest van de dag komen er wat meeuwen over, ’s middags enkele vlinders en in de avond nog een Goudplevier.
Vandaag 11 soorten, 31 exemplaren

05-08-2014

Dinsdag, matige zuidwestelijke wind, tussen 13 en 27 ˚C en licht tot half bewolkt. Er is in drie periodes geteld, ‘s morgens, een paar uur ’s middags en ’s avonds een aantal uur. De ochtend begint aardig met wat Witgatjes en Gele Kwikstaarten. Na 9 uur komen de eerste Huis- en Gierzwaluwen van de dag over en tussen 11 en 12 zelfs al 3 Sperwers. Het is dan ook warm genoeg voor Luzernevlinders. ’s Middags worden er voornamelijk vlinders geteld en ’s avonds komt er een volwassen man Wespendief over, de eerste van dit jaar.
Vandaag 16 soorten, 94 exemplaren

06-08-2014

Woensdag, met behoorlijke zuidwesten wind (kracht 4) is het tussen de 15 en 23 ˚C. De hoeveelheid bewolking varieert flink. Er wordt toch 1 uur geteld, het eerste uur een Watersnip en een Blauwe Reiger, niks bijzonders dus. Het volgende uurtje levert 23 Nijlganzen op, die zijn vast ergens verstoord. Verder is er wat trek van Gierzwaluwen en Holenduiven en om half een komt er een Bruine Kiekendief over, het is een juveniel.
Vandaag 13 soorten, 72 exemplaren

Blauwe reigerBlauwe reiger ©Harry Claasen

07-08-2014

Donderdag, zuidwestelijke wind kracht 2, zwaar bewolkt en maximaal 24 ˚C. Bij de tweede telling zonnig en 26 ˚C, de wind is naar noordwest gedraaid. In de vroege ochtend vliegen er Boerenzwaluwen en Gele Kwikstaarten en tussen 8 en 9 komen de eerste Grote Zilverreigers van dit jaar over. Lekker vroeg, maar geen record (staat op 1 augustus). Wel veel eerder dan vorig jaar, toen we pas op 21 september de eerste Zilverreiger over zagen komen. Tussen 12 en 1 uur komt er een Kleine Plevier roepend over. Dat is de eerste voor deze telpost en de eerste nieuwe soort dit jaar! De rest van de dag blijft het rustig met enkel Gierzwaluwen en wat trek van vlinders. Ook vandaag enkele Oranje Luzernevlinders die langstrekken, met aan het begin van de tweede telling zelfs 5 in drie kwartier tijd.
Vandaag 13 soorten, 144 exemplaren

08-08-2014

Vrijdag, de wind komt voornamelijk uit het zuidoosten en is niet heel krachtig, het is zwaarbewolkt op de eerste twee teluren na en het wordt maximaal 24 ˚C. De laatste uren regent het ook. In de vroege ochtend is er direct al enige trek, met een Matkop, een zeldzame soort op deze telpost. Het is de vierde pas en het is de vroegste ooit (was 8 september 2007) en tevens evenaring van het dagrecord. Een lokale Boomvalk is ook vroeg op. De rest van de dag is het erg rustig, maar tegen de tijd dat het regent komen er ook redelijke aantallen zwaluwen langs met zelfs 164 Boerenzwaluwen in 1 uur. Ook de eerste Oeverzwaluw van dit jaar wordt gezien.
Vandaag 17 soorten, 315 exemplaren

09-08-2014

Zaterdag, flink wat zuidwesten wind, veel bewolking, later wat meer gaten in de bewolking, temperatuur tussen en 18 en 24 ˚C. Er wordt van ’s morgens 6 uur tot 4 uur ’s middags geteld, maar voor 10 uur komt er maar weinig langs. Om 10 uur komt er een juveniele Bruine Kiekendief langs, Binnen een uur komt er een groepje van 3 juveniele Zwarte Ooievaars over en in hetzelfde teluur ook een trekkende Wespendief. Rond half een is de eerste Visarend van dit jaar boven de telpost, een vroege maar geen record (dat is 5 augustus 2011). De Gierzwaluwen beginnen nu goed te vliegen en er zijn ook weer enkele Oranje Luzernevlinders op trek. De Buizerd ide aan het eind van de dag overkomt, is de eerste optrek dit jaar.
Vandaag 16 soorten, 200 exemplaren

10-08-2014

Zondag, Vandaag geheel bewolkt, amper wind, maar uit het zuidoosten en de temperatuur ligt tussen 14 en 25 ˚C. Bij aankomst op de telpost in er een Nachtzwaluw te horen. Meestal zien we die ’s avonds als we laat weggaan, maar ’s morgen kan dus ook. Het koppeltje Slobeend dat overkomt maakt de goede start compleet. Die zien we hier niet zo vaak. Na 9 uur komt er een juveniele Koekoek langs, ook geen algemene soort. Om kwart voor 11 komt de eerste Duinpieper van dit jaar luid roepend langs. De eerste dit jaar en een erg vroege, het oude record stond op 17 augustus 2008. Andere leuke waarnemingen van deze dag zijn de 2 Grote Zilverreigers, het Witgatje en de 4 Watersnippen. Opvallend; maar 2 vlinders misschien omdat het vandaag niet warm genoeg is?
Vandaag 17 soorten, 89 exemplaren

Soorten tot nu toe op de telpost in 2014:

Statistieken    
Aalscholver Tjiftjaf*      
Blauwe reiger Matkop*      
Zwarte ooievaar Ringmus*      
Nijlgans Slobeend*      
Wilde eend Wespendief*      
Goudplevier Bruine kiekendief*      
Watersnip Visarend*      
Wulp Koekoek*      
Kokmeeuw Boomleeuwerik*      
Kleine mantelmeeuw Duinpieper*      
Holenduif Putter*      
Gierzwaluw        
Boerenzwaluw        
Huiszwaluw        
Boompieper        
Gele kwikstaart        
Witte kwikstaart        
Kleine karekiet        
Rietgors        
Grote zilverreiger*        
Grauwe gans*        
Sperwer*        
Slechtvalk*        
Kleine plevier#        
Goud plevier*        
Buizerd*        
Witgat*        
Zilvermeeuw*        
Houtduif*        
Vlinders  
Oranje luzernvlinder    
Atalanta    
Kleine vos    
Klein koolwitje    
Klein geaderd witje    

# = Nieuwe soort voor telpost

* = Nieuw deze week

Nieuwe Soorten in 2014:

1. 07-08-2014 Klein plevier

Nieuwe dagrecords in 2014:

07-07-2014 Kleine plevier

© Vogelwacht Uden e.o.