Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Een weekend met Storm(vogeltjes)

Al vanaf maandag 5 november kriebelt het bij Teun van Kessel, Toy Janssen en mij (Thijs Fijen) ontzettend erg. De reden: ongelofelijke aantallen en soorten bij Westkapelle en de vooruitzichten naar het weekend. De hele week blijft het NW 5 of W5 en verderop de zee woedt nog een hardere storm. Maandag wordt al heen en weer gemaild met de resultaten, dinsdag wordt dan echt afgesproken als de aantallen zo blijven dat we de zaterdag naar Westkapelle zullen gaan. Flinke aantallen Middelste Jagers zetten ons aan het twijfelen of er nog wat over zal blijven voor ons, maar de vrijdag geeft goede voorspellingen: 75 Vaal Stormvogeltjes, 408 Middelste Jagers, 11 Rosse Franjepoten, IJsduiker, 3 Grote Burgemeesters en 57 Kleine Alken.
Vol spanning vertrekken we dus de zaterdagochtend om 5.15. Het is 2 uur rijden en we hopen een van de eersten te zijn omdat we anders geen goede plekken zullen hebben. Als we aankomen op de telpost denken we dat we een van de eersten zijn. Niets is minder waar, er zit al ongeveer 40 man in het pikkedonker hun plek bezet te houden. Helaas, maar we hebben toch nog wel redelijke plekken. Zodra er een vogel te zien is wordt het leuk. De eerste Kleine Alken komen al op 20 meter voorbij! Vaal Stormvogeltjes komen voorbij, maar de eerste 5 weet ik niet op te pikken. Eindelijk lukt het me dan toch nog. Het zal niet de laatste zijn! Recht over onze kop vliegt een Grote Burgemeester naar het vuurtorentje waar hij even blijft hangen. Later vliegt de vogel weer terug over onze kop, de ene helft van de groep ziet de vogel over het restaurant wegvliegen, terwijl de andere helft nog gewoon een vogel ziet. Oftewel 2 Grote Burgemeesters!! En het mooiste is dat ze even op de dijk gaan zitten om zich te laten bewonderen voordat ze weer verder vliegen naar zuid.

 Grote Burgemeester© Vogelwacht Uden e.o.

Ongeveer op dat moment ziet een klein groepje aan de andere kant van het restaurant een Stormvogeltje!! De hele groep verhuist naar de andere kant waar dit Stormvogeltje zich fantastisch mooi laat zien!
Een flink gedeelte van de inmiddels ruim 60 man grote groep gaat definitief aan de zuidkant van de Westkaap zitten. Daar zit je meer uit de wind en er vliegen meer vogels. Nadat er een Parelduiker en een IJsduiker is voorbij gekomen volgen er meer Stormvogeltjes. De een vliegt nog dichterbij dan de andere waarbij je dus de lichte baan over de ondervleugel heel duidelijk kan zien. Een Vaal Stormvogeltje doet er 10 minuten over om op 20 meter afstand van de dijk naar noord te vliegen en de fotografen staan al te wachten tot de vogel vlak voor hen vliegt. Het bizarre is dat ze niet zien dat er op 3 meter een Kleine Alk vliegt en dat er 5 meter voor ze een Rosse Franjepoot foerageert. Gelukkig hebben ze wel redelijk goede foto’s van het Vaal Stormvogeltje.

Kleine Alk © Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                                                          Vaal Stormvogeltje © Vogelwacht Uden e.o.

Een tweede Rosse Franjepoot foerageert ook weer dicht bij de dijk, meerdere Stormvogeltjes komen prachtig voorbij, een 3e en zelfs een 4e Grote Burgemeester vliegt door naar zuid. En dan opeens: PAPEGAAIDUIKER!!! Het moest er zo ongeveer van komen na inmiddels al ruim 400 Kleine Alken. De vogel door goede beschrijvingen van de locatie redelijk snel kunnen vinden en toch nog erg mooi kunnen zien. Deze dag was zeer geslaagd en met een goed gevoel konden we naar huis keren, wat een dag! Op de terugreis wordt eigenlijk al besloten om de volgende dag weer te gaan. ’s avonds toen de telling op trektellen.nl stond, moesten we toch even slikken wat we toch nog allemaal gemist hebben. Er zijn namelijk 4 Papegaaiduikers gezien, 7 Rosse Franjepoten en nog een Vorkstaartmeeuw, dit alles hebben we maar gedeeltelijk of niet gezien. Toch is de dag nog steeds geslaagd met onder andere 400 Kleine Alken, 60 Middelste Jagers, IJsduiker, Parelduiker, 9 Stormvogeltjes, 10 Grauwe Pijlstormvogels, 2 Rosse Franjepoten, Papagaaiduiker en veel en veel meer.


De volgende dag dus alweer naar Westkapelle maar dit keer iets later omdat we anders wel al om 6.30 al moeten zitten willen we vooraan zitten. Verder hebben we Peter van de Braak meegenomen om van het zeegeweld te laten genieten. Hij heeft deze nacht maar een uurtje kunnen slapen, dus in de auto wordt een enkele keer gesnurkt.
Ons plan is om al meteen aan de zuidkant van de Westkaap te gaan zitten, zo zitten we al meteen vooraan en uit de wind. Zo gezegd zo gedaan, en al bij aankomst zwemt er een rare zwarte vogel tussen de golven. Helaas konden we toen nog niet zien wat het was. Ongeveer 5 minuten later vond ik de vogel weer terug en kon ik zelf mijn 300ste soort op naam brengen: Kuifaalscholver! Erg leuk want ik had niet verwacht dat ik vandaag op de 300 soorten zou komen. Ook wordt al vrij snel duidelijk dat er minder Kleine Alken vliegen dan gisteren (gisteren ongeveer 400 gezien, vandaag uiteindelijk “maar” 40) maar dat wij dagexcursie meer Middelste Jagers zien. Nadat wij aan de zuidkant het eerste Stormvogeltje hebben gezien verplaatst iedereen zich weer naar onze kant. Toch maar weer de goede keus gemaakt. Enkele Stormvogeltjes en Vaal Stormvogeltjes laten zich mooi samen met elkaar in één telescoopbeeld vergelijken op 150 meter. Ook zijn er op een gegeven moment 4 Stormvogeltjes en 3 Vaal Stormvogeltjes zichtbaar!! Maar het toppunt komt nog. Vanuit de verte komt vlak bij de kant een Stormvogeltje aangevlogen. Deze keer was hij ook ieder moment zichtbaar en iedereen had hem ook in de telescoop. Op het moment dat een boot het Stormvogeltje inhaalt worden er tegelijk 2 IJseenden achterdoor vliegend gezien, en nog geen seconde later uit 4 monden tegelijk PAPEGAAIDUIKER!!
 
 Papagaaiduiker © Vogelwacht Uden e.o.                                                                                                        Drieteenmeeuw © Vogelwacht Uden e.o.

Een adulte Papegaaiduiker ZWEMT naar zuid. Echt werkelijk waar zo fantastisch! Gejuich klinkt uit de groep en geschreeuw van mensen die hem nog niet ziet (ik citeer: “GO@#$(*%$(*MME IK ZIE ALLEEN EEN GROENE MUTS VOOR ME!! ZET EM AF!!!”) De vogel zwemt zeer hard naar zuid terwijl mensen hem proberen te volgen, een onbegonnen zaak. Maar hij laat zich toch erg goed zien.


Pim Wolf houd de vogels uiterst rechts goed in de gaten en na een schrikgeluidje zegt hij: “Niet schrikken, want dat deed ik wel, er vliegt hier een Donkere Noordse Stormvogel, maar ik zag alleen de onderkant!” De vogel liet zich uiterst goed zien en ik begreep wat Pim bedoelde. Na weer wat Stormvogeltjes en Vaal Stormvogeltjes roept Ed van der Es verschrikt en met een stem vol spanning wederom PAPEGAAIDUIKER. Ook deze vogel liet zich weer mooi bekijken, al vloog deze vogel hard naar zuid.
Binnen in het restaurant weer op adem gekomen besluiten we toch nog maar eventjes te gaan tellen voordat we weer naar huis gaan, en gelukkig maar. Een Grote Burgemeester laat zich nog even mooi zien terwijl hij naar zuid vliegt. En op het moment dat we de telescoop al bijna hebben ingepakt komt er een late juveniele Vorkstaartmeeuw voorbij. Dankzij goede locatiebeschrijvingen kunnen we ook deze soort bijschrijven op onze lijst van dit weekend!
Voor mij was dit weekend een zeer geslaagde uitstap. Ik kon namelijk 4 nieuwe soorten en 7 nieuwe jaarsoorten bijschrijven. Ook voor de anderen was het een soortenrijk weekendje. Dit weekend hebben we de volgende vermeldenswaardige soorten gezien:
5 Roodkeelduikers, Parelduiker, IJsduiker, Kuifaalscholver, 450 Kleine Alk, 3 Papegaaiduikers, 120 Middelste Jagers, 4 Grote Jagers, 2 IJseenden, 2 Rosse Franjepoten, 5 Grote Burgemeesters, 10 Paarse Strandlopers, Vorkstaartmeeuw, 2000 Drieteenmeeuwen, 1500 Dwergmeeuwen, 10 Grauwe Pijlstormvogels, 16 Stormvogeltjes, 20 Vaal Stormvogeltjes, 6 Noordse Stormvogels, Pontische Meeuw en nog wat algemener spul.

 Vaal Stormvogeltje © Vogelwacht Uden e.o.

Een weekend om nooit te vergeten.

© Vogelwacht Uden e.o.