Dagexcursie Onnerpolder en Oldamt
Op zondag 29 Juni vertrokken we met zes personen naar de Onnerpolder en Oldamt. Nadat we al rond Assen een heel tijd langzaam moesten rijden vanwege de TT kwamen we toch nog redelijk voor de middag uit bij Haren. Dit zou onze eerste stop worden want in een niet al te grote plas bij Haren worden de laatste tijd enkele Witwangsterns gezien. Helaas voor ons zagen we er alleen een Knobbelzwaan. Daarom besloten we om naar de Onnerpolder te gaan. Dit sluit aan op het Zuidlaardermeer maar is iets toegankelijker met de auto. We zijn het gebied ingereden tot aan het poldergemaal. Onderweg zagen we al diverse Witte en Gele Kwikstaarten, Ooievaars, Veldleeuweriken en enkele Graspiepers. Aangekomen bij het poldergemaal stond daar al de camper van ons nieuw lid Albert die een dag ervoor al naar het gebied was afgereisd. De Onnerpolder sluit aan op het Zuidlaardermeer en is ook een buffergebied waar in tijden van hevige regen overtollig water kan worden opgeslagen zodat Groningers geen natte voeten krijgen. Vroeger was het landbouw maar nu is het een moerasgebied en staat de natuur centraal. Op dit moment is de meest talrijke broedvogel de Kokmeeuw die nu grote jongen hebben die nog net niet kunnen vliegen. Overal zagen we dus Kokmeeuwen maar na een tijdje zagen we toch ook nog enkele Witwangsterns langs vliegen, de soort die op ons verlanglijstje stond. Als bonus zagen we nog een aantal Steltkluten die hier inmiddels volop broeden.
Ver weg zagen we nog een aantal Grutto’s en enkele Bruine Kiekendieven. Daarna zijn we naar Oldamt gereden. In de buurt van Termunten heb je een kijkwand waar vrijwel altijd Zeehonden liggen. Je hebt hier de Eems en de Dollard die uitkomen op het wad. Vanuit het wad gaan hier deze Zeehonden rusten.
Het is een van de weinige plaatsen waar je Zeehonden kunt zien zonder dat je met een bootje een eind moet varen. Bij deze kijkwand ligt een waterplas met een uitkijkhut. Vanuit deze hut zagen we nu al een vijfhonderd Zwarte Ruiters, allemaal nog prachtig in zomerkleed en een groot aantal Rosse Grutto’s waarvan er velen nog het mooie bruine broedkleed droegen. Als je Zwarte Ruiters in zomerkleed wilt zien is dit misschien wel de beste plek van heel Nederland. In voorjaar, zomer en tot in September kan je ze hier zien. Verder zaten hier veel Kluten, een grote groep Lepelaars, enkele Bontbekplevieren, enkele Bergeenden en in de hut zagen we een Boerenzwaluw die op het nest telkens zijn jongen kwam voeren.
Na deze mooie waarnemingen werd het dan tijd om onze tweede doelsoort, de Grauwe Kiekendief, te gaan zien. Oldamt is het beste gebied in Nederland om de Grauwe Kiekendieven te zien. Het is een intensief agrarisch landschap met veel graanvelden, aardappelen, braakliggende percelen en Luzerne. In de graanvelden brengen de Grauwe Kiekendieven hun jongen groot en in de omliggende percelen jagen ze op allerlei kleine vogels, muizen en insecten. Het duurde een tijd maar in de buurt van de Carel Coenraadpolder zagen we mooi een mannetje laag over het gewas vliegen op zoek naar prooi. Als we dit gebied bezoeken rijden we ook nog altijd naar een plaats waar je over de dijk de Dollard in kijkt. Hier heb je een enorm buitendijks grasland-kwelder gebied. Bij een plasje zagen we een aantal Kemphanen, vooral mannetjes. In het blad Vogels van Vogelbescherming is nu te lezen dat als de mannetjes in het hoge noorden gepaard hebben, ze meteen weer naar zuidelijke gebieden vliegen zodat er voldoende voedsel beschikbaar blijft voor de vrouwtjes met hun jongen. Waarschijnlijk zijn dit dus Kemphanen die al de paring achter de rug hebben in noordelijke gebieden.
Het was al behoorlijk in de middag dus besloten we om naar huis te rijden. In de buurt van Veendam moesten we de wagens opladen. Tijdens het nemen van de afrit zagen we al een mannetje Grauwe Kiekendief laag voor ons vliegen. Na gestopt te hebben vlug een talud opgelopen en wat verder weg zagen we nog steeds het mannetje maar ook een vrouwtje. Tijdens het opladen kwam er ineens nog een Slechtvalk langs die enkele ogenblikken later zijn vleugels introk en met een enorme snelheid ergens op af dook. Helaas verhinderde de begroeiing wat het doel van de Slechtvalk was, maar wel een spectaculair gezicht om hem naar beneden te zien suizen. Uiteraard kwamen we bij Assen in een behoorlijke file terecht met allerlei motoren maar gelukkig bleef het wel langzaam rijden.
Eind Juni is het voor vogels kijken een beetje komkommertijd maar rond de Onnerpolder en het Oldamt zijn er rond deze tijd nog voldoende interessante soorten te zien.
John Hermans